Nova Llei de Facturació Electrònica Obligatòria

La Llei Crea i Crece s’ha aprovat recentment i representa un avenç significatiu cap a la promoció de la factura electrònica i la millora dels sistemes de facturació. Aquesta llei, part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, vol facilitar la creació d’empreses, reduir barreres regulatòries, combatre la morositat i estimular el creixement empresarial. 
 
La Llei Crea i Crece estableix l’obligatorietat de la factura electrònica entre empreses com a element central. Ara, les empreses han d’adaptar els sistemes als requisits tècnics que la llei determini per emetre i rebre factures electròniques. 
 
Les empreses tenen terminis diferents per implementar aquests canvis, depenent de la facturació anual. Aquelles amb una facturació superior a 8 milions d’euros ho han de fer en un any, mentre que les altres tenen un termini de dos anys des de l’aprovació del reglament tècnic. 
 
La llei, aprovada el setembre del 2022, està en procés d’establir els requisits tècnics d’informació per a la factura electrònica. A més, es destaca la importància de la digitalització en el desenvolupament empresarial i s’ofereixen ajudes, com el Kit Digital i els fons Next Generation, per facilitar la transició cap a la facturació electrònica. 
 
Cada convocatòria detalla els requisits per sol·licitar els ajuts, les obligacions dels beneficiaris, els imports màxims d’ajuda per a cada categoria de solucions de digitalització, les justificacions requerides, així com els procediments de pagament i control de la implementació de les solucions, entre altres aspectes rellevants. 
 
Les pimes podran sol·licitar i implementar diverses solucions de digitalització, com ara la creació de llocs web i presència en línia, gestió de xarxes socials, comerç electrònic, gestió de clients, serveis i eines d’oficina virtual, intel·ligència empresarial i analítica, gestió de processos, factura electrònica, comunicacions segures i ciberseguretat. A més, per a empreses del segon i tercer segment, també estan disponibles solucions avançades de presència en línia i plataformes de venda en línia (marketplace).